Suikertaks ook op suikerloze frisdrank

De suikertaks geldt ook voor light-frisdranken en frisdranken zonder suiker. Bovendien is de taks niet voldoende hoog om mensen aan te zetten tot een gezondere levensstijl. “Dit heeft niets te maken met gezondheid”, zegt voedingsexpert Patrick Mullie van de VUB.

Na een nacht onderhandelen kon de regering-Michel de taxshift en de begroting eindelijk afronden. De veelbesproken suikertaks werd opgenomen, maar nu blijkt dat daar toch een en ander aan schort. Concreet betekent de taks dat er 1 cent bijkomt op een blikje frisdrank van 33 cl. Dat gaat dan over de suikerbommen, maar blijkbaar ook voor de niet gesuikerde frisdranken.

Volgens voedingsdeskundigen een totaal verkeerd beleid van de regering. De taks heeft zo niets te maken met het aanpakken van de ongezonde voedingsgewoonten, wel met geld. “Noem het dan meteen een platte belasting”, zegt Patrick Mullie van de VUB.

Volgens de voedingsindustrie Fevia is de suikertaks dan weer een zoveelste taks die mensen zullen wegjagen naar het buitenland. “Onze economische positie zal verzwakken door deze taks”, zegt Nicolas Courant van Fevia.