Te lichte straf voor 120.000 recidivisten

Maar liefst 300.000 vonnissen en arresten die tussen 2007 en eind 2014 werden uitgesproken, zijn niet opgenomen in het centraal strafregister. Daardoor hebben de afgelopen tien jaar zeker 120.000 recidivisten een te lichte straf. Dat staat vandaag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Door het ontbreken van de vonnissen en arresten in het centraal strafregister wisten rechters wisten vaak niet dat de beklaagden al veroordeeld waren. Hardleerse overtreders kwamen daardoor weg met opschortingen of lichte straffen met uitstel waar ze volgens de wet geen recht op hadden.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft dat de achterstand tegen 2018 weggewerkt is. Zowat 200.000 vonnissen van politierechtbanken zouden via aanpassingen in de computersystemen automatisch overgezet kunnen worden naar het centraal strafregister. Die operatie zou toch nog zes maanden in beslag zou nemen. De overige 100.000 rechterlijke uitspraken zullen echter één na één manueel ingevoerd moeten worden. Daarvoor zet Justitie dertig ambtenaren aan het werk. 

Geens werkt aan achterstand

Minister van Justitie Koen Geens zegt dat hij nu al werk maakt van die jarenlange achterstand. Er zijn achttien extra mensen aangeworven om het centraal strafregister aan te vullen. Een derde van de achterstand moet nog met de hand worden ingevuld, en dat werk zal pas in 2018 klaar zijn. De vonnissen en arresten die sinds dit jaar zijn uitgesproken, komen automatisch in het centraal strafregister terecht.