Veel hinder door stakers op sporen

De treinstaking vanmorgen heeft veel hinder veroorzaakt, door een kat-en-muisspel tussen de vakbonden en de politie. De vakbonden blokkeerden telkens heel kort de sporen, op cruciale plekken in Brussel, ze waren telkens weg voor de politie er was. Of ze gooiden ijzeren staven op de rails, waardoor de treinen niet meer door konden. Zo hebben ze met een kleine groep mensen het treinverkeer in het hele land zwaar verstoord.

Het treinverkeer op de Brusselse Noord-Zuidverbinding is vrijdagochtend rond 7.15 uur helemaal onderbroken, nadat er stakers waren gesignaleerd op de sporen. Dat meldt Thierry Ney, een woordvoerder van spoorwegmaatschappij NMBS. Spoorinfrastrcutuurbeheerder Infrabel bevestigt, en voegt toe dat er ook daden van sabotage zijn vastgesteld.

Deze onderbreking zal gevolgen hebben voor het hele spoornet, aangezien één op de drie treinen in België door die verbinding rijdt. De politie is ook moeten tussenkomen om block 1, een seinhuis dat geblokkeerd was door stakers, vrij te maken. Dat meldt een woordvoerder van Infrabel. De Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond (CGSP) staakt vrijdag. Volgens de NMBS zijn alle P-treinen richting Brussel iets voor 6.30 uur afgeschaft.

 

De actie breidt zich momenteel uit naar de controleurs. Een groot deel van het Brusselse personeel heeft vrijdag het werk neergelegd.

Stakingsbeperking

Infrabel kondigt vrijdag ook aan dat het zijn gelijk heeft gehaald voor de rechtbank in kort geding om twee beperkingen op te leggen aan de stakers. "Het stakingsrecht is onaantastbaar en Infrabel verdedigt dat zoals iedereen. Maar wat voor ons belangrijk is, is de veiligheid op het spoornet", zegt Arnaud Reymann, woordvoerder van de beheerder van het spoorwegnet. De beperking zorgt ervoor dat de stakers niet op de sporen mogen en dat ze de seinhuizen en cabines van Traffic Control niet mogen blokkeren. "Ondanks dat hebben we vrijdagochtend al enkele inbreuken vastgesteld." Zo moest de politie tussenbeide komen toen stakers block 1 in Brussel blokkeerden en mensen die wel wilden werken verhinderden om naar hun werkpost te gaan.

Internationaal treinverkeer

De 24 urenstaking heeft ook een invloed op het internationale treinverkeer. Thalys meldt op zijn website dat alle treinen richting Brussel zijn afgeschaft, met uitzondering van de Thalys 9389 Parijs-Brussel (met een vertraging van 20 minuten) en de 9395 Parijs-Brussel. Bij de Eurostar rijden de treinen tot het station Lille Europe. "Uitgezonderd trein 9158, rijdt er geen enkele trein naar Brussel-Zuid vrijdag", zo staat op de website.

"Geen extra verkeershinder"

De spoorstaking zorgt ook niet voor extra hinder op de weg. "Er is geen sprake van extra hinder", zo zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. "We kunnen spreken van een normale ochtendspits voor een vrijdag."

 De enige opmerkelijke hinder doet zich vrijdagmorgen voor op de E313 ter hoogte van Wommelgem, in de richting van Antwerpen. Daar vond iets na zes uur een kop-staartaanrijding plaats, waar vijf voertuigen bij betrokken waren. "Het gaat om een ongeval met beperkte stoffelijke schade, maar de linkerrijstrook is wel versperd", zegt Bruyninckx. "Er staat momenteel al een file van een uur." Bestuurders die vanuit Hasselt richting Gent rijden, krijgen daarom de raad om te rijden via Brussel.