"Poging om staking bij spoor te breken"

 De socialistische spoorbond zegt een eenzijdig verzoekschrift van de rechtbank van eerste aanleg te hebben gekregen, waarin gevraagd wordt om de staking op te schorten. Dat meldt Michel Abdissi van CGSP Cheminots.

Een deurwaarder zou het verzoekschrift donderdagavond hebben overgemaakt aan de stakingspost in de Frankrijkstraat in Brussel, aan het hoofdkantoor van de spoorwegmaatschappij NMBS. In het eenzijdig verzoekschrift wordt gevraagd de actie op te schorten. Er wordt gedreigd met dwangsommen als er niet op die vraag wordt ingegaan. De politie is ook ter plaatse, zo melden de stakers nog.

"In het door Infrabel ingediende verzoekschrift staat aangegeven dat het om een politieke staking gaat", zegt Abdissi. "Dat is schandalig. Het toont duidelijk aan met wat voor regering we te maken hebben, ze willen de vakbondswereld kapot maken". De vakbond verzet zich tegen het gerechtelijke bevel.

De Franstalige socialistische vakbond is donderdagavond in Brussel met een 24 urenstaking begonnen, om te protesteren tegen de hervormingsplannen van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Gevreesd wordt dat de actie vrijdag een impact kan hebben op het hele Belgische spoornet. Donderdagavond moesten al enkele treinen worden afgeschaft.