Ruiming olie mogelijk vannacht al

Er wordt mogelijk vannacht nog begonnen met het ruimen van de gelekte olie voor de kust van Zeebrugge. De rederij van het gezonken schip heeft net een contract getekend met een ruimingsdienst. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé bevestigd aan VTM NIEUWS.

Het contract tussen reder Flinter en het consortium werd rond 19.00 uur getekend. Enkele uren vooraf kwam er nog kloeke taal van gouverneur Carl Decaluwé die zei dat verzekeraars en bergers poker spelen met het algemeen belang. "Onze druk heeft gewerkt. We zijn opgelucht met deze beslissing", aldus Decaluwé. De gouverneur bevestigt dat er inmiddels al schepen op weg zijn om te starten met de voorbereidende werken aan de Flinterstar.

Het oppompen van de olie is een huzarenstuk. De zware olie is door de afkoeling hard geworden, en moet eerst opgewarmd worden om daarna te kunnen oppompen. Dat werk zal zeker enkele dagen in beslag nemen. Het vrachtschip had bijna 500 ton olie aan boord. Er zou zeker nog 250 ton zware olie in de Flinterstar aanwezig zijn.