Kijk uit voor nagemaakte lenzen

Het aantal vervalste medicijnen in ons land neemt toe. Vorig jaar zijn er bijna dubbel zoveel gevonden als het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Hormonencel. Erectiemiddelen voeren nog steeds de lijst aan, maar daarnaast worden er ook veel valse pijnstillers en antibiotica via het internet te koop aangeboden. Opmerkelijk is ook de stijging van het aantal nagemaakte medische hulpmiddelen zoals lenzen en zwangerschapstesten.

Volgens het rapport van de Hormonencel gaat de namaak van medische hulpmiddelen steeds verder. Het gaat dan om producten zoals lenzen, zwangerschaps- en hiv-testen, maar ook om hulpstukken voor toestellen in ziekenhuizen. “Heel wat mensen kregen al een ernstige ooginfectie door namaaklenzen”, zegt de Hormonencel. “Valse hiv-testen, die valse negatieve resultaten geven, werden verkocht in seksshops en homobars, waardoor de hiv-verspreiding zich verder zet.” Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten heeft voor de controle op medische hulpstukken extra materiaal ingezet.

Valse medicijnen

Er zijn vorig jaar ook bijna twee keer zoveel vervalste medicijnen gevonden als het jaar daarvoor. De producten worden meestal besteld via het internet en de douane kan ze vaak onderscheppen. “De helft van de in beslag genomen producten zijn geneesmiddelen tegen erectiestoornissen, daarnaast ook heel wat pijnstillers en antibiotica.”

De handel in vervalste geneesmiddelen is volgens de Hormonencel “zeer winstgevend.” 1 kg sildenafil, de actieve substantie in Viagra, kost slechts 65 euro. Daarmee kunnen 40.000 pillen worden aangemaakt die in het illegale circuit worden verkocht voor gemiddeld 2 euro per pil en met 1 kg grondstof van 65 euro kan een crimineel zo 400.000 euro verdienen.

Gestolen geneesmiddelen

Tot slot meldt het verslag van de Hormonencel ook dat gestolen geneesmiddelen vaak terug in het circuit worden gebracht. De geneesmiddelen worden meestal gestolen door overvallen op geneesmiddelentransporten op diefstallen in ziekenhuizen. Daarna worden ze met valse papieren aan apothekers en groothandelaars verkocht. Het geneesmiddel is dan niet meer betrouwbaar.