Dossier Vluchtelingencrisis

Meer controles op illegale migranten

In twee weken tijd heeft de federale politie 352 illegale migranten onderschept in ons land. En de controles worden nog opgevoerd. Vijf dagen per week zullen zestig tot honderd agenten op pad worden gestuurd, kondigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De politie controleert niet alleen in de grensstreek, maar ook op bekende smokkelroutes, in de Thalys-stations en op de luchthavens. De voorbije weken werden daarbij 352 mensen zonder papieren onderschept, net als twee smokkelaars.

Van alle illegalen worden de vingerafdrukken genomen, die vervolgens door de politiedatabank worden gehaald. Afhankelijk van het resultaat worden ze overgeleverd aan de Dienst Vreemdelingenzaken of naar een gesloten asielcentrum gebracht, in afwachting van hun repatriëring.

Gezien het succes drijft Jambon de acties nu nog op. Vijf dagen per week -niet per se van maandag tot en met vrijdag- zullen telkens 60 tot 100 agenten worden ingezet voor de controles. Bij grote evenementen zoals de betoging woensdag, zijn er dat wel wat minder. "Dit is zeker geen heksenjacht. Alleen willen we dat iedereen die zich op ons grondgebied bevindt, bekend is bij de overheid", aldus Jambon in de krant.