Eerste olieresten aangespoeld op kust?

Mogelijk zijn de eerste olieresten uit het gezonken cargoschip aangespoeld op de Belgische kust. Dat heeft de gouverneur van West-Vlaanderen bevestigd. Vanmiddag spoelde donkere smurrie aan op de kust. Of het ook effectief om olie van het schip gaat, moet onderzoek uitwijzen. In de nacht van dinsdag op woensdag werd al een dam opgeworpen om het natuurgebied Zwin te beschermen. Die dam werd vandaag overigens nog verhoogd.

“Volgende week is het springtij, waardoor gevreesd wordt voor meer olieresten op de Belgsiche en Nederlandse kusten, en in het natuurgebied Zwin. Daarom is de dam die in de nacht van dinsdag op woensdag was opgeworpen, vandaag nog verhoogd", zegt VTM NIEUWS-journaliste Aagje Vanthomme.

"Bergingsfirma eindelijk aangeduid"

Intussen is eindelijk duidelijk welke firma het gezonken vrachtschip zal bergen. “De eigenaar van het gezonken vrachtschip voor de kust van Zeebrugge heeft eindelijk een bergingsfirma aangeduid", zegt Vanthomme. "Morgen zullen ze bespreken hoe de werken juist uitgevoerd zullen worden, maar de tijd dringt.”

De Nederlandse gouverneur van Zeeland is vandaag naar die dam komen kijken. Nederland maakt zich zorgen om de gevolgen van de aanvaring voor de Nederlandse kusten. “Maar de effecten van het ongeluk worden goed gemonitord”, zegt de Nederlandse gouverneur. “Er zijn al vogels gesignaleerd met olie, maar of die olie ook afkomstig is van het gezonken schip, is niet zeker.”