28 relschoppers opgepakt na betoging

Aan het Zuidstation in Brussel zijn na de nationale betoging deze namiddag relletjes uitgebroken. De politie heeft traangas gebruikt en zette het waterkanon in. De situatie was snel weer onder controle nadat de relschoppers werden samengedreven. In totaal zijn 28 mensen opgepakt en vielen er 12 lichtgewonden, waarbij 4 agenten.

Net zoals tijdens de nationale betoging van vorig jaar raakten de gemoederen ter hoogte van de spoorwegbrug aan Brussel-Zuid verhit. Tientallen betogers, van wie enkelen gemaskerd, provoceerden de politie met vuurwerk en bommetjes en gooiden ook met kasseien. De politie zette het waterkanon in en chargeerde. In totaal werden 28 relschoppers gearresteerd, drie administratief omdat ze de orde verstoorden en 25 gerechtelijk wegens vandalisme, geweld tegen de politie en oproer.

Eerder was de betoging met 81.000 mensen rustig verlopen. De opkomst was minder dan bij de nationale betoging van vorig jaar in november. Maar de vakbonden spreken nog steeds van "een duidelijk signaal."