Dossier Vakbondsacties

81.000 betogers trekken door Brussel

In Brussel hebben vandaag zo'n 81.000 mensen tegen het beleid van de regeringen in ons land betoogd. De betoging trok van het Brusselse Noordstation naar het Zuidstation. De betoging verloop over het algemeen rustig. Alleen aan het Zuidstation waren er in de namiddag enkele confrontaties tussen relschoppers en de massaal aanwezige politie. Het waterkanon werd ingezet en de agenten gebruikten traangas, waarna de rust snel terugkeerde. De vakbonden spreken van een duidelijk signaal aan de politiek.

Hoewel de politie 81.000 betogers telde, waren er volgens de bonden meer dan 100.000 mensen in Brussel voor de nationale betoging. "Men dacht dat we niet meer konden mobiliseren, maar men heeft zich vergist", zei Marc Goblet, de nummer twee bij ABVV. Algemeen secretaris Marie-Hélène Ska van ACV noemde het "een duidelijk signaal".

Waterkanon ingezet aan Zuidstatioin

De optocht verliep over het algemeen vrij gemoedelijk. Ondanks de oproep van de bonden vooraf om het niet te doen, werden er wel voortdurend bommetjes gegooid. In de namiddag waren er ook enkele opstootjes aan het Zuidstation, waar het bij de vorige nationale betoging in november vorig jaar helemaal uit de hand liep. Zo ver kwam het dit keer niet. De politie moest wel het waterkanon inzetten en traangas gebruiken tegen enkele tientallen relschoppers, maar de situatie was snel onder controle. In totaal zijn 28 mensen opgepakt en vielen er 12 lichtgewonden, waarbij 4 agenten.