Zo groot wordt nieuwe AB Inbev

Nu er een principeakkoord is tussen bierbrouwers AB Inbev en het Zuid-Afrikaanse SABMiller, ziet het er naar uit dat er een gigantische overname in de maak is. Samen worden de twee brouwers met voorsprong de grootste bierspeler ter wereld. Het bedrijf zou een derde van de wereldwijde biermarkt in handen krijgen. En op de beurs belanden ze in de top van de grootste beursgenoteerde bedrijven, voor pakweg Facebook of Coca-Cola.

AB Inbev is nu al de grootste bierbrouwer ter wereld, met een omzet van 42 miljard euro, een productie van 184 miljard pintjes per jaar en 155.000 personeelsleden. Voeg daar nog eens de omzet van SABMiller aan toe, een productie van 127 miljard pintjes en hun 69.900 personeelsleden en je krijgt een gigantisch bedrijf.

Overal ter wereld

Dat gigantische vertaalt zich ook in het bieraanbod. AB Inbev verkoopt nu al wereldwijd met merken als Stella Artois, Jupiler, Budweiser, Beck’s en Corona. SABMiller brouwt onder andere het Nederlandse Grolsch, Miller en Pilsner Urquell. Bovendien vullen de twee elkaar goed aan. Waar AB Inbev minder groot is, is SABMiller dat wel, zoals in Afrika en Australië.  

 

Groter dan Facebook

Die grootte zal zich ook laten merken op de beurs. Samen worden ze de op zes na grootste, met een beurswaarde van 218 miljard euro. Dat is nog een pak minder Apple, de nummer 1, dat een beurswaarde heeft van maar liefst 597 miljard euro. Maar bijvoorbeeld Facebook zou kleiner zijn met een waarde van 181 miljard euro.