Dossier Vakbondsacties

Dit merkt u van de nationale betoging

De vakbonden betogen straks in Brussel tegen het beleid van de regering. Er worden tienduizenden manifestanten verwacht. De betoging zorgt nu al voor hinder bij het openbaar vervoer, omdat heel wat chauffeurs straks mee willen betogen. Vooral in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn heel wat bussen en trams niet uitgereden.

In Antwerpen-Stad is een derde van de bussen en trams uitgereden. Trams 6, 11 , 12 en 15 rijden niet. In Mechelen is vijftien procent van de bussen uitgereden. In de regio Turnhout is de dienstverlening beperkt verstoord. Ook in de provincie Oost-Vlaanderen is er zware hinder op het net. Vooral de stadsnetten van Gent, Sint-Niklaas en Aalst is zwaar verstoord. Buiten de steden rijdt twee derde van de bussen.

Helft van kusttrams

In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant is er minder hinder. Twee derde van de bussen is uitgereden in Limburg, al zijn ook hier de stadsnetten verstoord. In Vlaams-Brabant is drie op de vier bussen uitgereden, maar in de regio Dilbeek en Grimbergen rijden er zo goed als geen. In Leuven rijdt de helft van de bussen. In West-Vlaanderen is er vooral hinder aan de kust. Amper de helft van de kusttrams rijdt. Voor gedetailleerde informatie kan u terecht op de website van De Lijn

De dienstverlening van de MIVB, de Brusselse vervoersmaatschappij, is ernstig verstoord. Op slechts tien van de vijftig lijnen rijden er bussen. Bij de metro worden alle lijnen bediend, maar reizigers moeten rekening houden met een lagere frequentie. “Zoals op een zaterdag”, klinkt het.

Extra treinen

Bij de spoorwegen wordt minder hinder verwacht. Omdat de betoging vlakbij het station van Brussel-Centraal is, zal het station tussen 12 en 17 uur wel moeilijk te bereiken zijn. De NMBS legt trouwens zeven extra treinen in om de betogers in de hoofdstad te krijgen. De treinen vertrekken in Oostende, Namen, Bergen, Charleroi, Antwerpen, Luik en La Louvière. Er worden ook speciale tickets verkocht.

Laat auto thuis

Wie vandaag nog met de auto richting Brussel moet, moet rekening houden met extra hinder. De lokale politie Brussel Hoofdstad-Elsene verwacht zware verkeershinder in de hele Brusselse binnenstad en de kleine ring en verzoekt nadrukkelijk om Brussel met de auto zoveel mogelijk te mijden.