Olievlekken bedreigen het Zwin

Voor de kust van Zeebrugge is vanochtend vroeg een Nederlands vrachtschip gezonken nadat het in aanvaring was gekomen met een gastanker. Het oliespoor rond het schip is zo’n anderhalve kilometer lang. “Zolang het schip op de zandbank ligt, blijft de vlek klein. Of de vlek groter wordt, hangt af of en hoe het schip zal bewegen,” zegt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein.

“Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er kans is op grote milieurampen. Maar we zien wel dat voorbereid zijn op alles”. De olie zal zeer waarschijnlijk niet aan onze kust aanspelen, maar trekt eerder richting Nederland.

Voor het natuurgebied het Zwin zal er dinsdagnacht een zanddam opgebouwd worden. Er bestaat namelijk gevaar dat er nog olie zal ontsnappen uit het gezonken vrachtschip Flinterstar. Dat zeiden provinciegouverneur Carl Decaluwé en staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein.

Het gaat om een preventieve maatregel, maar de kustdiensten nemen liever geen risico, want de kans bestaat dat er nog olie lekt uit de Flinterstar. Bovendien zou de windrichting kunnen veranderen waardoor het Zwin in de vuurlinie komt te liggen.