Vlaming kiest vaker appartement dan huis

De Vlaming kiest vaker voor een appartement en niet langer voor een huis. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren maar liefst zestig procent van alle bouwvergunningen in Vlaanderen voor een appartement. Opvallend, twintig jaar geleden was dat aantal nog voor huizen. Dat schrijft de krant De Tijd.

Twintig jaar geleden werd 65 procent van de bouwvergunningen verleend voor huizen. In crisisjaar 2009 was dat al gedaald tot de helft en nu nemen de appartementen de overhand.  Volgens De Tijd zijn daarvoor verschillende redenen. Jongeren trekken meer naar de steden, maar er is ook de financiële noodzaak. De koopkracht van de Vlaming is zowat hetzelfde gebleven, terwijl de vastgoedprijzen sterk zijn toegenomen.

En dan zijn er nog de strengere energienormen. Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. “Een huis bouwen is alleen al door die strengere normen in een paar jaar tijd zo’n 20.000 euro duurder geworden”, vertelt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. Een appartement is zo voor een groeiend aantal mensen de enige betaalbare optie geworden.