Volksjury is al zo goed als afgeschaft

De federale regering werkt eraan om het hof van assisen helemaal af te bouwen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir. Het gebruikt daarvoor een advies van de Raad van State, dat zegt dat het nieuwe systeem van minister van Justitie Geens voor ongelijkheid zorgt.

In zijn hervormingsplannen wilde minister Koen Geens (CD&V) het aantal assisenzaken fel verminderen. De bedoeling was dat er alleen nog twee soorten misdaden bij een volksjury zouden terechtkomen: feiten gepleegd tegen een politie-ambtenaar en misdaden waarbij een minderjarig slachtoffer was betrokken.

Ongelijkheid

Maar volgens de Raad van State zou dit voor ongelijkheid zorgen, doordat de ene verdachte wel voor een ‘gewone’ rechter zou verschijnen en de andere voor een volksjury. En omgekeerd zouden de slachtoffers van eenzelfde soort misdrijf hun zaak behandeld zien door een andere rechtbank.

Goedgekeurd in werkgroepen

De regering wil de plannen daarom bijsturen en zou assisen helemaal afbouwen. De aanpassing zou al zijn goedgekeurd in de werkgroepen tussen de kabinetten. Later deze week kunnen ook het kernkabinet en de ministerraad zich over de hervorming buigen. Concreet zouden alle feiten voor een rechter van de correctionele rechtbank kunnen komen.