Vrachtschip gezonken voor Zeebrugge

Voor de kust van Zeebrugge is vanochtend vroeg een Nederlands vrachtschip gezonken nadat het in aanvaring was gekomen met een gastanker. Aan boord van het vrachtschip waren twaalf opvarenden. Zij konden allemaal gered worden. Intussen is er olie gelekt uit het zwaar beschadigde schip. De Civiele Bescherming maakt zich op om het goedje op te ruimen.

De aanvaring gebeurde rond 4u15 op zo’n acht kilometer voor de kust van Zeebrugge. Er werd meteen een grote hulpactie gestart. Vijf Belgische en drie Nederlandse reddingsschepen en een Seakinghelikopter werden ingezet. Negen bemanningsleden zijn uit het water gehaald, twee konden vanop het dek worden gered. Er was ook nog een loods aan boord, ook hij is ongedeerd. De kapitein van het schip was een Nederlander. Hij werd met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

Gezonken schip kwam van Antwerpen

“Het schip was onderweg van de haven van Antwerpen naar het Spaanse Bilbao. Daarna zou het nog doorvaren naar de Caraïben”, vertelt Bart Otto van de Nederlandse rederij Flinter aan VTM NIEUWS. “Er waren geen gevaarlijke stoffen aan boord. De lading waren staalplaten en in Antwerpen was ook nog een kraan opgepikt. Zoals bij elk schip was er wel brandstof aan boord, vandaar ook de gelekte olie. Nu de bemanning is gered, moeten de gevolgen voor het milieu zoveel mogelijk worden beperkt.”

"Niet stabiel op zandbank"

Het vrachtschip is voor het grootste deel gezonken en ligt nu op een zandbank. “Maar daar ligt het niet 100% stabiel”, vertelt de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé aan VTM NIEUWS-reporter Katleen Peeraer. Er bestaat zelfs een kans dat het schip breekt, waardoor er nog meer olie zal vrijkomen op zee.

“Er zijn gesprekken met de eigenaar van het schip om dit zo snel mogelijk op te lossen. Er is het gevaar van het laag- en hoogtij, wat voor een verschil van zeven meter zorgt in het niveau van het water”, zegt Decaluwé.

 

Live-updates: