President Erdogan tot morgen in het land

De Turkse president Recep Erdogan is in het land voor een driedaags bezoek. Hij landde gisteren samen met zijn vrouw op de luchthaven van Melsbroek, waar hij werd opgewacht door staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V). Erdogan gaat onder meer langs bij koning Filip en brengt ook een bezoek aan het parlement.

Erdogan werd gisteravond al door zo’n drieduizend mensen verwelkomd op het Stefaniaplein in Brussel. Het ging vooral om Belgische Turken, maar Turken uit Duitsland en Nederland waren van de partij. Het plein was versierd met witte en rode ballonnen en roodwitte Turkse vlaggen.

Officiële ontmoetingen

Vanochtend wordt Erdogan door koning Filip en koningin Mathilde ontvangen op het paleis. Daarna gaat hij nog langs in het parlement. Deze namiddag ontmoet Erdogan de voorzitters van de Europese instellingen. De vluchtelingencrisis wordt één van de gespreksonderwerpen. Erdogan moedigt Europa aan om mensen die de oorlog ontvluchtten niet aan hun lot over te laten. Morgen opent hij de tentoonstelling Europalia Turkije.

Omstreden

De uitnodiging van de Belgische regering dateert al van twee jaar geleden, toen Erdogan nog premier was en niet de Turkse president. Intussen is er heel wat ophef over hem ontstaan, onder meer door de bombardementen op de Koerden in Syrië.