Kankerpatiëntjes op uitstap in dierenpark

Gezinnen met kinderen die aan kanker lijden, konden zondag terecht in dierenpark Planckendael voor een dagje zorgeloos genieten tijdens de Nationale Kinderkankerdag. De 22ste editie van het initiatief was met meer dan duizend deelnemers een groot succes.

Elk jaar wordt bij gemiddeld 380 kinderen tussen de 0 en de 14 jaar de diagnose van kanker gesteld. Zowat 85 procent overwint de ziekte en de genezingskansen stijgen elk jaar. "Maar dat neemt niet weg dat de ziekte een enorme impact heeft, want als een kind ziek wordt, dan wordt heel het gezin ziek", zegt Karel Verbist, voorzitter van de vzw Nationale Kinderkankerdag.

Familiedag

Door een jaarlijkse familiedag te organiseren, wil de vereniging samen met de Stichting tegen Kanker, dierenpark Planckendael en tientallen vrijwilligers de getroffen gezinnen een ontspannend en kosteloos dagje aanbieden, weg van het ziekenhuis, de pijn en het lange afwachten.

Middeleeuws dorp

Vorig jaar hadden de organisatoren een droomlandschap gecreëerd voor de patiënten en hun families, dit jaar stond een heus middeleeuws dorp hen op te wachten toen ze met autocars en ziekenwagens ter plaatse kwamen. De dag werd afgesloten met een middeleeuwse slotshow, waarna alle kinderen nog een cadeautje kregen.

"Geslaagde editie"

De organisatoren blikken tevreden terug op deze 22ste editie, waarvoor 1.180 inschrijvingen waren binnengelopen. "Daarvan zijn er zeker meer dan duizend ook effectief komen opdagen, wat nog nooit gebeurd is. Dat komt omdat voor het eerst ook alle negen oncologische centra hebben deelgenomen. Ik ben zo fier als een gieter dat we zoveel kinderen en hun gezinnen een fijne dag konden bezorgen", zegt Verbist.