Massale besmetting door loopwedstrijd?

2.500 deelnemers aan de spectaculaire Titan Run in Nijlen, midden vorige maand, zijn tijdens deze obstakelloop mogelijk besmet geraakt met leptospirose, de zogenaamde rattenziekte of modderkoorts. Alvast drie deelnemers belandden erg ziek in het ziekenhuis. Volksgezondheid heeft uit voorzorg alle deelnemers verwittigd en ook alle ziekenhuizen gealarmeerd, staat in de kranten van Mediahuis. 

De deel­nemers moesten bij de Titan Run over een afstand van vijf kilometer in totaal zestien obstakels overwinnen, waarbij ze door modder én door de Nete moesten ploeteren. En daar is het wellicht fout gelopen. Leptospirose is een bacteriële infectieziekte die voorkomt in de urine van knaagdieren en die zich via water en modder verspreidt. De infectie kan in extreme gevallen organen als lever, nieren en hersenen aantasten, met mogelijk fatale gevolgen.

Zeldzame ziekte

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid komt de ziekte maar heel weinig voor in ons land. Bovendien is besmetting van mens op mens heel uitzonderlijk.