1 dode bij explosie in woning in Zemst

In het Vlaams-Brabantse Zemst is het lichaam van een vrouw onder het puin gehaald, nadat er vrijdagavond een explosie in een woning plaatsvond. Het gaat om Ingrid Baeck, jarenlang woordvoerster van Defensie, zo bevestigt de burgemeester. Eerder werden al twee mensen levend terug gevonden, zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 21 uur was er een ontploffing in de Ferdinand Vercnockestraat. Een woning werd volledig vernield door een gasexplosie. Hulpdiensten uit verschillende buurgemeenten kwamen ter plaatse, al snel werd duidelijk dat er mensen onder het puin lagen. Na zo'n twee uur werken konden de hulpdiensten een eerste slachtoffer redden, de vader van het gezin. De man werd in kritieke toestand overgebracht naar het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek, maar verkeert nu niet meer in levensgevaar. 

Nog eens halfuur later werd de dochter levend van onder het puin gehaald. Zij is ook gewond maar minder ernstig en is naar het ziekenhuis in Jette gebracht. Na het inzetten van speurhonden en een kraan werd uiteindelijk ook de moeder van het gezin gevonden, maar voor haar kwam alle hulp te laat.

Volgens de eerste bevindingen ligt een gaslek mogelijk aan de basis van de explosie. In de kruipkelder van de woning lagen gasflessen, mogelijk is daarmee iets fout gelopen. Wat precies en hoe het uiteindelijk tot een ontploffing is gekomen, moet verder onderzoek uitwijzen.

Leger reageert geschokt

Het leger reageert geschokt op het overlijden van Ingrid Baeck. Ze was er jarenlang de woordvoerster, de chef van Defensie, generaal Van Caelenberge, betuigt zijn medeleven.