Loverboys ook aan Belgische instellingen

Ook in België worden meisjes die in een instelling zitten, in de prostitutie gelokt door zogenaamde loverboys. Dat zegt Stef Janssens van Myria, de onafhankelijke Nationale Rapporteur voor Mensenhandel. Eerder kwam in Nederland een grote zaak aan het licht, waarbij minstens 76 meisjes en vrouwen in de prostitutie werden gepraat. "Slechts het topje van de ijsberg", luidt het daar.

Sp.a-politica Freya Van den Bossche vraagt aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om te onderzoeken of het klopt dat ook in ons land meisjes in instellingen in de prostitutie gelokt worden door loverboys. "Ik roep minister Vandeurzen op om deze zaak ernstig te nemen en onmiddellijk in actie te schieten. Hij moet dan meteen een grondig onderzoek opstarten en ervoor zorgen dat dergelijke praktijken onmogelijk worden. Gebeurt het inderdaad, en zo ja: hoe kan het dat die meisjes zomaar uit een instelling verdwijnen? En hoe gaat de minister dat onmogelijk maken?" aldus Van den Bossche.

"Fenomeen is bekend in België"

Volgens minister Vandeurzen klopt het inderdaad dat er voor de zomer een opflakkering was van meisjes die terecht kwamen in de prostitutie door loverboys. "Het fenomeen is bij ons inderdaad bekend. Child Focus is een studie gestart om het probleem in kaart te brengen, eind dit jaar zouden de cijfers bekend zijn," liet de minister weten aan VTM NIEUWS. "Dan kunnen we gericht actie ondernemen".

"Elk kwetsbaar meisje is prooi"

Heidi De Pauw van Child Focus bevestigt dat er een onderzoek gestart is. "Er zijn gevallen bekend, maar de grootte van het fenomeen is nog onduidelijk. Eenmaal we dat in kaart hebben gebracht, kunnen we een gepast antwoord bieden". De Pauw benadrukt dat het niet enkel om zwakbegaafde meisjes gaat, of meisjes in een instelling. "Elk kwetsbaar meisje is een prooi voor loverboys".