AK-partij publiceert 'Belgische staatsvijanden'

De Belgische tak van de Turkse regeringspartij AKP heeft op Facebook een lijst gepubliceerd van ‘Belgische vijanden van de Turkse republiek’. In de lijst worden onder meer de sociologen Orhan Agirdag en Johan Leman (KUL) en N-VA’er Dirk Vermeiren als staatsvijanden van Turkije bestempeld. De lijst werd acht maanden geleden gepubliceerd, maar komt nu pas onder de aandacht dankzij een bericht op de website Zaman Vandaag, een Nederlands-Turkse nieuwswebsite.

‘Bekende vijanden van de Turkse Republiek die in België wonen’, zo luidt de titel van de lijst foto’s op de Facebookpagina van ‘AK Parti Belçika, de officiële Belgische afdeling van de Turkse AK-partij van president Recep Erdogan. Met het album wordt “bewijs” geleverd van het vijandschap tegenover Turkije.

Zo wordt Agirdag verweten dat hij alle universiteiten opriep om hun internetverbindingen open te stellen voor het Turkse volk, toen onder meer Twitter en YouTube door de Turkse regering waren afgesloten. N-VA-parlementsmedewerker Dirk Vermeiren wordt in het lijstje geplaatst omdat hij Erdogan “de slechtste president ooit noemde”.

Johan Leman, die de aanhangers van de AK-partij opriep hun regering duidelijker positie te laten innemen tégen Islamitische Staat, heeft volgens Zaman Vandaag gereageerd op de lijst van de Belgische AK-partij. “Vreemd. Een tijdje geleden heeft de Belgische AKP mij nog uitgenodigd om iftar met hen te vieren in Brussel en toen waren ze erg vriendelijk voor mij. Ik ben echt geen verrader van de Turkse Republiek, en zelfs niet van de AKP, maar ik verdedig wel het vrije denken en de vrijheid van meningsuiting.''

Het originele Facebookbericht van de 'AK Parti Belçika: