6 op de 10 ecolabels liegen

Zes op de tien energielabels op elektrische toestellen zijn niet betrouwbaar. Dat blijkt uit controles van de FOD Economie. Producenten mogen die labels vandaag zélf toekennen. Dat wil Groen nu verbieden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Wie dacht dat energielabels door onafhankelijke experts zijn opgesteld, heeft het goed mis. "Producenten testen zelf hoeveel energie hun toestellen verbruiken en maken vervolgens zélf het 'ecolabel' op", zegt Chantal Depauw van de Economische Inspectie. "Wij moeten controleren of alles naar waarheid is ingevuld, maar dat gebeurt niet vaak. We hebben te weinig tijd, manschappen en middelen."

Tussen 2009 en 2014 kon de Inspectie een honderdtal labels controleren. Amper 41% bleek correct. Producenten die niet in orde waren, hadden zich meestal 'vergist' met één energieniveau. Maar dat maakt uw aankoop én stroomfactuur wél tientallen euro's duurder.

Groen-parlementslid Kristof Calvo wil dat de labeling voortaan door onafhankelijke experten gebeurt. "Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) moet daar dringend voor ijveren, ook op Europees vlak", zegt hij.

"Daarnaast zijn strengere tests nodig. Alle producenten krijgen te veel speelruimte om hun tv's, (af)wasmachines, koelkasten, wagens, dampkappen, ovens en stofzuigers energie-efficiënter voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Sommigen sjoemelen zelfs met software om nóg groener voor de dag te komen."

Vorige maand moest Volkswagen al toegeven dat het de uitstoottesten jarenlang heeft omzeild. Inmiddels wordt ook Samsung ervan verdacht milieutesten te omzeilen met speciale 'sjoemelsoftware'