"Gebruikers moeten pillen kunnen testen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil gebruikers van harddrugs ook in Vlaanderen de kans geven om hun pillen te laten testen in zogenaamde contactpunten. Dat heeft ze gezegd aan VTM NIEUWS. Ze weten niet wat ze slikken en dat kan zware gevolgen hebben. “We raden het gebruik van drugs af, maar als er dan toch gebruik is, moet je pragmatisch reageren”, zegt De Block.

In Wallonië en Brussel bestaan al langer centra waar druggebruikers de inhoud van hun pillen kunnen laten analyseren. De Block wil dat soort centra nu ook in Vlaanderen introduceren. “Mijn eerste boodschap is: gebruik die pillen niet, want je kan eraan sterven of er heel slecht uitkomen”, zegt de minister. “Maar we moeten ook pragmatisch zijn, als er toch gebruik is, dan gaan we ervoor zorgen dat de inhoud van de pillen kan gekend worden.”

De Block reageert daarmee op nieuws van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dat zegt vandaag dat de xtc-pillen in ons land levensgevaarlijk zijn: in meer dan zestig procent van de pillen die op de zomerfestivals in beslag genomen zijn, zit een hoge tot zeer hoge dosis MDMA. Er zijn bovendien ook nog vijf nieuwe stoffen gevonden, die inwerken op de geest.