Racisme Gentse agent: extra onderzoek

Er is bijkomend onderzoek nodig in de zaak van een agent van de Gentse lokale politie die op Facebook racistische opmerkingen had gemaakt. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank donderdag beslist.

De 52-jarige agent van de Gentse politie plaatste op zijn openbaar profiel op Facebook onder meer boven een foto van zwarte Amerikanen die een politiewagen aanvallen en een foto van bavianen die een auto bespringen: "Zoek de verschillen ... Die apen kan je nog iets aanleren. Die zwarten uit de jungle niet." Bij een foto van een vluchteling uit Syrië schreef hij: "Onderweg naar een levenslange all-inclusive vakantie in Nederland en België. En wij maar betalen!'"

Het parket oordeelde dat er voldoende aanwijzingen zijn voor een inbreuk op de antidiscriminatiewet en bracht de zaak snel voor de rechtbank. De rechtbankvoorzitter beval echter aanvullend onderzoek "om een volledig zicht te krijgen op het dossier". Er moet een beknopt voorlichtingsrapport opgesteld worden. Het parket moet ook verduidelijken wat de rol van de partner van de agent is, die "ik ben het die ze moeten straffen" zou verklaard hebben tijdens haar verhoor.

De zaak wordt opnieuw behandeld op 10 december om 10 uur.