Ontruiming tentenkamp: 100 sanspapiers blijven

De verschillende organisaties die wekenlang de opvang van vluchtelingen in het Maximiliaanpark in Brussel organiseerden, trekken zich vandaag terug uit het park. Tegen vanavond moet het tentenkamp ontruimd zijn. Al denken sommigen daar anders over. 

Vluchtelingen die wachten op hun inschrijving bij de Dienst Vreemdelingenzaken kunnen vanaf vanavond niet meer overnachten in het Maximiliaanpark. De organisaties en vrijwilligers hebben deze week beslist zich terug te trekken en het tentenkamp te ontruimen. “Het wordt steeds duidelijker dat als we in het park blijven ,de regering haar verantwoordelijkheden zal blijven ontlopen”, zei woordvoerder Elodie Francart van het Burgerplatform.   

Het platform laat vier tenten van Artsen Zonder Grenzen staan voor vluchtelingen die 's nachts aankomen en voor wie geen gastgezin kan gevonden worden. Ook de sanspapiers zijn niet van plan het kamp te verlaten. Het gaat om een groep van 100 tot 200 mensen, voornamelijk van het "Collectief 2009". Ook Collectactif blijft in het kamp aanwezig om de keuken uit te baten.

In totaal hebben volgens het platform de afgelopen weken meer dan 5.000 vluchtelingen een onderkomen gevonden in het tentenkamp van het Maximiliaanpark, waar naar schatting 9.000 dagen vrijwilligerswerk gepresteerd werden.

De asielzoekers moeten voortaan naar de pre-opvang van het WTC III-gebouw voor een slaapplaats. Het Rode Kruis laat weten dat het vanaf vandaag geleidelijk aan 500 extra pre-opvangplaatsen ter beschikking stelt in het WTCIII-gebouw site B. “Deze extra opvang komt er bovenop de 500 plaatsen van de al bestaande opvang. De beide sites zullen dus samen plaats bieden aan 1000 asielzoekers.”

Hoewel het Burgerplatform alle tenten in het Maximiliaanpark afbreekt, worden er aan de ingang van de Dienst Vreemdelingenzaken ook tenten bijgezet. Die moeten dienen voor noodopvang voor ’s nachts of tijdens het weekend. De Dienst Vreemdelingenzaken is dan dicht, dus kunnen asielzoekers zich er niet registreren. Ze hebben een registratiebewijs nodig om in het WTC te kunnen verblijven. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Eva Peeters vanuit het Maximiliaanpark.