'Verdachte' tweet kwam van grappenmaker

Een lezing in het ING-gebouw in de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen is gisteravond afgelast, nadat de Antwerpse politie er met veel machtsvertoon was binnengevallen om een 22-jarige jongeman op te pakken. De man had een "tweet met een dreigend karakter" online geplaatst. Intussen is de man vrijgelaten omdat het om een grap ging. Vanochtend was de man opnieuw erg actief op Twitter.

In het gebouw ging een lezing door van studentenvereniging SINC, die ondernemende jongeren verenigt. Enkele uren voor het evenement had Mohamed O. op Twitter enkele boodschappen over de lezing de wereld in gestuurd. "Iemand netwerktip? Luid "Allah u akbar" roepen is geen goede ijsbreker zeker?", vroeg de jongeman zich af. Waarna hij nog tweette: "Morgen in het nieuws: 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING-gebouw."

"De politie had via de 100-centrale melding gekregen van een tweet met een dreigend karakter", zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries aan Het Laatste Nieuws. "Daarop werd meteen het Snelle Respons Team op het gebouw afgestuurd." De jongeman werd opgepakt en het gebouw werd een tijdlang ontruimd. Dat werd later opnieuw vrijgegeven, maar de lezing werd wel afgelast.

Vanochtend heeft de man opnieuw enkele tweets gestuurd. Hij lijkt niet te begrijpen dat zijn tweet voor zoveel opschudding heeft gezorgd. "Dit kan enkel mij overkomen. Mijn vrouw laat mij nog geen dag alleen of ik zat al bijna in Guantanamo".

“We hebben gedaan wat we moesten doen”, zeggen ze bij de politie van Antwerpen. Een telefoontje over een verontrustende tweet kunnen ze niet negeren. En de snelle responsteams zijn juist opgericht om snel te reageren.