169 zware wapens gevonden in Schelle

De politie heeft 169 wapens ontdekt in een huis in Schelle, in de provincie Antwerpen. Bij een verzamelaar, een man van 42. Hij had een voorliefde voor zware oorlogswapens, zoals kalasjnikovs en machinegeweren. Die waren onschadelijk gemaakt, maar de man maakte er een sport van om ze weer te laten werken.

“Het gaat om zware, volautomatische wapens”, zegt Stéphanie Chomé van het Antwerpse parket. “De vrees bestaat dat deze wapens op de internationale markt vrij gemakkelijk verkrijgbaar zijn. De mogelijkheden bestaan ook om de wapens opnieuw te activeren.”

Dat blijkt ook uit deze zaak: de man in Schelle kocht onschadelijk gemaakte wapens op en maakte ze zelf weer schietklaar. De politie kwam hem op het spoor nadat hij een van z'n zwaarste wapens was gaan testen in de buurt. Wie dat zou willen, zou er een verschrikkelijk bloedbad mee kunnen aanrichten. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de man dat ook van plan was.

Onklaar gemaakte wapens vaak hersteld

Er bestaat een grote, zwarte markt voor wapens die onschadelijk zijn gemaakt, maar daarna hersteld worden. Dat zeggen specialisten die al jarenlang onderzoek doen naar de wapentrafiek in ons land. De meeste wapens komen uit Oost-Europa, waar de bevoegde diensten het niet zo nauw nemen met het neutraliseren van die wapens. Dat er echter nu wapens opduiken die hier onschadelijk waren gemaakt, en later opnieuw hersteld zijn, baart wel zorgen.