Dossier Vluchtelingencrisis

Belgische FB-banner druk bekeken

Het ontradingsbericht dat de Dienst Vreemdelingenzaken via Facebook gelanceerd heeft om Irakezen te overtuigen niet naar België te komen, werd gisteren al meteen druk bekeken. Zowat 24 uur na de start werd de korte boodschap in het Arabisch al 15.551 maal aangeklikt en 1.916 keer geliket, bevestigde de woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ze spreekt van een "bereik" van 251.332 profielen.

Voor 200 euro liet de Dienst Vreemdelingenzaken via Facebook - in het Engels en het Arabisch - een bericht uitsturen waarin Irakezen wordt duidelijk gemaakt dat hun asielaanvragen momenteel niet behandeld worden in België en ze dus geen zicht hebben op een eventuele snelle erkenning als vluchteling.

In de marge van een driedaags bezoek aan Noord-Afrika toonde Francken zich enthousiast over de grote respons die het bericht uitlokt. De reacties op Facebook zelf zijn voor het overgrote deel in het Arabisch, maar volgens Francken - die een greep eruit liet vertalen door zijn kabinet - blijkt dat het bericht door de bank genomen serieus genomen wordt.