393.648 wagens met 'sjoemelsoftware'

Er rijden in ons land 393.648 wagens met een gemanipuleerde motor van Volkswagen rond. Dat heeft minister Kris Peeters (CD&V) bekendgemaakt op basis van gegevens van Volkswagen en D’Ieteren, de Belgische verdeler van Volkswagen. Niet alleen auto’s van het merk Volkswagen, maar ook van Audi, Seat en Skoda zijn betrokken.

In totaal gaat het in België dus om 393.648 wagens die uitgerust zijn met gemanipuleerde motors, waarbij zogenoemde ‘sjoemelsoftware’ de uitstoottesten van de auto’s manipuleren. Het gaat om 197.328 voertuigen van de merken Volkswagen en Volkswagen Bedrijfsvoertuigen, 121.712 van Audi, 23.539 van SEAT en 51.069 van het merk Skoda.

De Belgische verdeler van de Volkswagengroep gaat nu alle betrokken klanten zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Vanaf eind deze week kan iedereen zelf controleren of zijn wagen betrokken is, via de website www.customercare.dieteren.be.

D’Ieteren laat ook nog weten dat het voorlopig niet duidelijk is welke technische procedure gevolgd moet worden om de wagens te herstellen. Maar de verdeler benadrukt dat de Volkswagengroep “alle kosten die voortvloeien uit de nodige maatregelen voor de betrokken voertuigen op zich nemen en garandeert dat er geen enkele impact is op de technische veiligheid of de betrouwbaarheid van de betrokken voertuigen.”