Tentenkamp Brussel donderdag opgedoekt

De verschillende organisaties die wekenlang de opvang van vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark organiseerden, hebben besloten om het tentenkamp donderdag op te doeken. "We weigeren het alibi van de regering te zijn", klinkt het.

Het burgerplatform BXLRefugees liet dinsdag als eerste weten dat het zich donderdag terugtrekt uit het Maximiliaanpark. Het platform is van oordeel dat de regering met de vooropvang het probleem niet grondig aanpakt, waardoor het tentenkamp als verlengstuk nodig blijft. Zo moeten asielzoekers die vrijdag aankomen, inclusief vrouwen en kinderen, het weekend in het kamp doorbrengen omdat ze zonder oproepingsbrief niet aanvaard worden in het WTC III-gebouw.

Onderhoud met Francken

Maandagavond hadden de vertegenwoordigers van het platform een onderhoud met de kabinetschef van staatssecretaris Theo Francken, bevoegd voor Asiel en Migratie. "Toen we deze kwestie voorlegden, bleef het stil", zegt woordvoerster Elodie Francart. " Het wordt steeds duidelijker dat als we in het park blijven, de regering haar verantwoordelijkheden zal blijven ontlopen."

Gastgezinnen

De vrijwilligers zullen het park in de loop van de week ontruimen en zijn al begonnen met het onderbrengen van vluchtelingen in gastgezinnen. "Heel wat gastgezinnen hebben zich aangediend. Maandag zijn al 50 personen vertrokken, vandaag volgen er nog eens 100 en morgen 50".

Overdag wil het burgerplatform een ontmoetingsruimte voorzien voor de vluchtelingen. Daar moeten alle diensten in ondergebracht worden die in het tentenkamp aanwezig waren. Waar de ontmoetingsplaats komt, is nog niet helemaal duidelijk. "Alleszins in de buurt van het Noordstation, maar niet in het Maximiliaanpark", zegt Francart. "Deze diensten kunnen alleszins niet doorgaan op deze crisissite. Het kan niet dat Dokters van de Wereld in de modder en de koude zieke mensen moet verzorgen."

Dokters van de Wereld

Ook Dokters van de Wereld, dat in het Maximiliaanpark dagelijks 40 vrijwilligers inschakelt, bevestigt dat het zich vanaf donderdag zal terugtrekken. Dokters van de Wereld stelde in het kamp tijdens vier shiften telkens een team van twee tot drie dokters, vier verplegers en vier onthaal- en vertaalmedewerkers ter beschikking. "De medische opvolging blijft wel gegarandeerd: de teams zullen mee verhuizen naar een nader te bepalen locatie", klinkt het.

“Wachten op oplossing”

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) beraadt zich intussen over de situatie. Brussel leverde verschillende tenten en was via Samusocial en vzw Bravvo ook aanwezig in het kamp. Mayeur verklaarde eerder "te wachten op een oplossing van de staatssecretaris voor het grote humanitaire drama in Brussel".