Apothekers willen zelf griepprik geven

‘Laat apothekers zelf een griepprik geven. Dan laten meer mensen zich vaccineren en zijn we beter beschermd tijdens de griepepidemie die deze winter op ons afkomt.’ Die opvallende oproep doet de Oost-Vlaamse apothekerskring Kovag vlak voor de start van de vac­cinatieperiode. ‘Nu moeten mensen heen en weer hollen van de dokter naar de apotheker en terug. Dat is absurd.’ Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Als het van de apothekers afhangt, hoeft u straks niet meer naar de dokter voor een griepprik. Een bezoekje aan de apotheek bij u om de hoek kan volstaan, zegt Geert Heungens, voorzitter van de Oost-Vlaamse apothekerskring Kovag en lid van de Vlaamse Vacccinatie­koepel.

‘Het doel is om mensen te bereiken die we nu maar moeilijk bereiken’, zegt Heungens. ‘Dat is nodig, want we slagen er momenteel niet in om de kwetsbare groepen gevaccineerd te krijgen.’

Het probleem is het grootste bij jonge volwassenen, zegt Heungens. ‘Zij hebben een druk gezinsleven en een drukke job. Ze hebben niet de tijd om eerst naar de dokter te gaan om een voorschrift, dan naar de apotheker voor het vaccin, en dan opnieuw naar de dokter voor de prik. Mensen zien de griepprik als een kost en een last, en haken af.’

Elke apotheker zomaar griepspuiten laten geven, dat kan in elk geval niet. Dat zegt minister De Block van Volksgezondheid. Dan zou de wet aangepast worden. Maar De Block wil het voorstel wel onderzoeken.