Regering geeft €5.000 voor groene auto

Wie vanaf januari een milieuvriendelijke wagen koopt, kan een bonus krijgen tot 5.000 euro. Dat is één van de maatregelen die Vlaams minister-president Geert Bourgeois in zijn septemberverklaring heeft aangekondigd, bij de start van het parlementair jaar. Ook de verkeersbelasting wordt hervormd.

De regering wil mensen stimuleren om elektrische of waterstofwagens te kopen. Wie vanaf 1 januari zo’n wagen aankoopt, zal daarom een bonus van maximaal 5.000 euro krijgen. In totaal trekt de regering voor 2016 een gesloten enveloppe van vijf miljoen euro uit. Dat wil zeggen dat het aantal subsidies eindig is: op is op. De maximumsubsidie zou de jaren nadien gradueel afnemen. De regering wil zo de markt aanzwengelen en de prijs van groene wagens laten dalen.

Groenere verkeersbelasting

Daarnaast wordt ook de verkeersbelasting hervormd naar een groener systeem van fiscaliteit. Eigenaars die wagens in het verkeer brengen met een hoge uitstoot zullen een hogere verkeersbelasting moeten betalen. De maatregel geldt zowel voor nieuwe wagens als voor tweedehandswagens. Wie al een vervuilende wagen bezit, zal zijn belasting niet omhoog zien gaan. Hoeveel de belastingverhoging zal bedragen, is nog niet bekend.