Dossier Vluchtelingencrisis

Solidariteitsmars voor vluchtelingen

Zo'n 15.000 mensen namen zondagnamiddag deel aan de solidariteitsmars voor vluchtelingen in Brussel. Het initiatief gaat uit van de 'Plateforme Citoyenne de soutien aux réfugiés de Bruxelles' en 'Refugees Welcome', een coalitie van verschillende organisaties, waarbij onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen, 11.11.11, Dokters van de Wereld en Amnesty International. De betogers eisen een menswaardige opvang voor de vluchtelingen, met respect voor de internationale verdragen en verplichtingen.

De organisaties willen maatregelen tegen racistische en xenofobe reacties. "Vandaag de dag zijn er meer dan 50 miljoen mensen ter wereld die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging", klinkt het bij de organisatoren. "Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven in gevaar brengen om buiten hun eigen land op zoek te gaan naar bescherming en veiligheid. Onderweg worden die vluchtelingen continu geconfronteerd met allerlei hindernissen en obstakels en worden hun meest fundamentele rechten systematisch met de voeten getreden. Overal in Europa kunnen mensen het leed van de vluchtelingen niet meer aanzien en tonen ze hun solidariteit."

Bij de manifestanten zijn er mensen van alle leeftijden en uiteenlopende afkomst, onder meer een jong Zweeds gezin. "Wij zijn hier om onze kinderen te tonen dat de wereld groter is dan ze denken en niet iedereen evenveel geluk heeft als zij", zegt de vader. "We willen hen leren dat iedereen recht heeft op een plek om veilig en rustig te leven."

Een koppel Brusselse zestigers vindt dan weer dat de Belgische overheden veel te weinig doen om de vluchtelingen op te vangen. "We wonen vlakbij het Maximiliaanpark en zien dagelijks de ellende van die mensen. Het is triest dat het burgers moeten zijn die daar dag en nacht in de weer zijn om die mensen wat hulp te bieden."