Mummies gaan door ziekenhuisscanner

Voor het eerst in België zijn 25 Egyptische mummies door een ziekenhuisscanner gegaan. Dat gebeurt in het Brusselse Universitair Ziekenhuis Saint-Luc, voor een doctoraatsthesis en als voorbereiding op de tentoonstelling "Sarcophagi. Onder de sterren van Noet", die van 15 oktober 2014 tot 20 april 2015 plaatsvindt in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark.

In de jaren negentig van vorige eeuw werden verschillende mummies van het Jubelparkmuseum al doorgelicht met röntgenstralen, maar de vooruitgang in de medische beeldvorming maakt nu een nog verfijndere studie mogelijk. Het initiatief voor het project kwam van Caroline Tillieux, doctoranda aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Université Catholique de Louvain (UCL).

Sinds augustus gingen al tien menselijke en vijftien dierlijke mummies door de scanner van de afdeling Medische Beeldvorming van het UZ Saint-Luc. De niet-invasieve methode liet een grondig onderzoek toe van de mummies zonder die te beschadigen en leverde de onderzoekers soms verrassende resultaten op. Zo kregen de onderzoekers niet alleen zicht op de eventuele traumatische doodsoorzaak van de overledene, zijn sociale status en de mummificeringstechnieken, maar werden zaterdagochtend in een hondenmummie nog resten ontdekt die vermoedelijk van een menselijke hand afkomstig zijn.

De resultaten van het scanonderzoek zullen aan het grote publiek getoond worden tijdens de tentoonstelling "Sarcophagi. Onder de sterren van Noet" in het Jubelparkmuseum. Daar krijgen de bezoekers ook een groot aantal nooit eerder tentoongestelde stukken te zien.