Verkoop verdachte diesels opgeschort

De auto's van Volkswagen waar mogelijk mee gesjoemeld is, mogen niet meer verkocht worden in België. Dat heeft D'Ieteren, de exclusieve importeur en verdeler van de wagens in ons land beslist. D'Ieteren wacht op meer duidelijkheid van de Volkswagengroep zelf; zolang ze dat niet heeft, schort ze de verkoop van de wagens op. Het gaat in totaal om 3200 auto's.

Om welke modellen het gaat is nog onduidelijk. Ook in Zwitserland is beslist de verkoop van nieuwe Volkswagenmodellen waarbij mogelijk geknoeid is met de emissienormen van de dieselmotor op te schorten.

In Zwitserland heeft de overheid zelf beslist dat de wagens niet meer verkocht mogen worden. “Dat is het eerste land waar de overheid zelf zo’n beslissing neemt”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. “De Zwitsers zijn natuurlijk heel gevoelig voor het milieuaspect in deze hele zaak. Daarom nemen ze die drastische beslissing.”

Tony Verhelle, hoofdredacteur van AutoGids: “Iets van deze schade heb ik nog niet meegemaakt. De gevolgen zijn ook nog niet te overzien.. Ik denk dat ze nog veel groter zullen zijn dan Volkswagen nu denkt. En de 6,5 miljard zullen lang niet genoeg zijn om de schade aan het imago en de processen die zullen volgen, te compenseren.