Straks voor 1 euro naar huisarts

Vanaf 1 oktober zijn huisartsen verplicht om mensen met lage inkomens maar 1 euro aan te rekenen voor een doktersbezoek in hun kabinet. In totaal gaat het om bijna 20 procent van de patiënten. Dat meldt Het Belang Van Limburg zaterdag. "Maar de software is nog niet in orde", zegt dr. Marc Moens, ondervoorzitter van artsensyndicaat BVAS.

Patiënten met een RVV-statuut (recht op verhoogde tegemoetkoming, het vroegere Omnio) hoeven dus vanaf donderdag maar 1 euro meer te betalen als ze naar de dokter gaan. Op dit moment bestaat de zogenaamde derdebetalersregeling ook al, maar dokters beslissen zelf of ze een patiënt volgens dat systeem laten betalen of niet. Voortaan zijn dokters dus verplicht en daar is al hevig tegen geprotesteerd door BVAS. "Als we alles via onze computer kunnen afhandelen, zal het nog wel lukken", zegt Marc Moens in Het Belang van Limburg.

‘Bugs’ in software

"Maar het probleem is dat de software nog niet op punt staat. Wie zijn software wel al heeft, durft die niet uit te testen omdat ze geen proefkonijn willen zijn. In die software zitten namelijk nog 'bugs', fouten dus", zegt dr. Moens. "De overheid verandert continu allerlei regels voor ons, maar het is daarom niet eenvoudig om de informatica aan te passen. Een paar maanden geleden zijn bijvoorbeeld de voorschriften van geneesmiddelen voor de rust- en verzorgingstehuizen veranderd waardoor ze nu per pil moeten voorgeschreven worden. Daar is ook al een gigantische aanpassing van de software voor nodig."

“Niets uitstellen”

"Als die software hapert, kunnen ze nog altijd via papier werken", zegt de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "We gaan daarvoor niets uitstellen. We voeren die verplichte derdebetalersregeling net in omdat uit recent onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat 8,4 procent van de mensen het bezoek aan de huisarts uitstelt om financiële redenen. We willen net de zorg toegankelijk maken voor iedereen. Over een jaar evalueren we."

Papier

Maar dat voorkeurtarief via papier afhandelen blijkt nogal omslachtig. "Bovendien zitten we nog met andere papieren", zegt Marc Moens. "Van Europa moeten we sinds juli ook voor elke prestatie een factuur uitschrijven. In de praktijk betekent dit dat iemand die 1 euro betaalt, geen getuigschrift meer mee krijgt voor dat voordeeltarief, maar wel een bon. Die moeten we dus ook nog uitprinten, ook voor een bedrag van 1 euro."

 

Minister van volksgezondheid Maggie de Block wil de regeling niet uitstellen. Wanneer de software niet goed werkt of de arts nog niet geïnformatiseerd is, kunnen ze ook nog altijd gewoon op papier werken, zegt ze. Dat is zo overeen gekomen met de artsen zelf. Ze benadrukt dat deze regeling heel belangrijk is voor de patiënten met een laag inkomen. Uit recent onderzoek blijkt dat 8,5 procent van de patiënten het bezoek aan de dokter uitstelt om financiele redenen.