Dossier Vluchtelingencrisis

"500 plaatsen extra in pre-opvang"

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft via Twitter laten weten dat er volgende week 500 plaatsen bijkomen in het WTC-III-gebouw. In totaal zal de pre-opvang dan 1.000 plaatsen tellen. De organisatie Dokters van de Wereld trok gisteren al aan de alarmbel omdat de slechte weer- en leefomstandigheden hun tol eisen onder de vluchtelingen in het Maximiliaanpark.

Door de verslechterde weersomstandigheden, de slechte hygiënische omstandigheden en onaangepast onderdak lijden intussen 39 procent van de patiënten aan luchtweginfecties. Daarnaast zien we een stijging van het aantal maag- en darminfecties, ook hier te wijten aan de gebrekkige hygiëne en leefomstandigheden", zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld.

Onvoldoende capaciteit

De organisatie dringt aan op een structurele oplossing. Zo is er volgens hen ondanks de 500 plaatsen nog steeds onvoldoende capaciteit in de pre-opvang. Dokters van de Wereld schat dat er momenteel nog zo'n 700 mensen in het park verblijven. "Onze vraag: maak werk van een capaciteitsplan dat kwalitatieve opvang voor iedereen verzekert en zorgt dat de versnelde registratieprocedure erdoor komt.

“500 plaatsen bij”

Volgens Francken komen er volgende week 500 plaatsen bij, wat het totaal aan opvangplaatsen op 1000 brengt. Nog via Twitter meldt Francken dat er zich gisteravond om 22.30 uur 398 vluchtelingen aangemeld hadden.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft intussen bevestigd dat het op vraag van de regering site B van het pre-noodopvangcentrum WTC III opent, met extra plaats voor 500 personen. Voor de opening wordt gemikt op donderdag 1 oktober.