Regering lijmt AB InBev om te blijven

De Belgische regering verlaagt fors de roerende voorheffing die de buitenlandse aandeelhouders van AB InBev zullen moeten betalen. Dat staat zaterdag in De Standaard. De regering hoopt zo de hoofdzetel van de brouwer in ons land te houden.

Er doemden vorige week donderwolken op boven het hoofdkwartier van AB InBev in ons land. Toen werd bekendgemaakt dat 's werelds grootste brouwer aast op zijn Zuid-Afrikaanse rivaal SABMiller, rezen meteen vragen over het voortbestaan van België als hoofdzetel van de nieuwe brouwerijreus.

De grootste aandeelhouders van SABMiller zijn bereid om voor de overname gedeeltelijk in AB InBev-aandelen betaald te worden. Maar ze willen dan wel dat de hoofdzetel in Londen gevestigd wordt. Om zich heel aantrekkelijk te maken als investeringsland heeft de Britse regering een tijd geleden besloten dat ze geen belasting (roerende voorheffing) inhoudt op dividenden die een Britse onderneming uitbetaalt aan Amerikaanse aandeelhouders. 

De regering-Michel probeert nu te anticiperen op de verhuisplannen van de grote aandeelhouders van SAB Miller door een regeling uit te werken waardoor ook ons land amper roerende voorheffing inhoudt op dividenden die naar het buitenland vloeien. "Hoewel een eventuele verhuizing van AB InBev slechts tot de geruchtenmolen behoort, stelt deze maatregel onze concurrentiepositie tegenover andere landen scherp", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).