Dood voor 65e? Geen geld uit groepsverzekering

Als u voor uw 65ste overlijdt en een keer van job bent verandert, is het mogelijk dat uw erfgenamen geen euro uit de pensioenspaarpot die u opgebouwd hebt, ontvangen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De problematiek geldt voor alle verzekeringscontracten van het type uitgesteld kapitaal zonder overlijdensverzekering (UKZT). Bij AXA , een van de belangrijkste aanbieders van groepsverzekeringen in ons land, vormen die contracten de hoofdmoot.

Een werknemer die een bedrijf verlaat, kan daar een mouw aan passen. De verzekeraar van zijn vorige werkgever moet hem informeren over de mogelijkheden. Maar veel werknemers reageren niet en laten de reserves staan. Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van de toezichthouder FSMA blijkt dat de informatie van verzekeraars uitblinkt in onduidelijkheid.

Bovendien informeren de pensioeninstellingen de werknemers te laat of laten ze na alle mogelijkheden te vermelden. Uit cijfers van 2013 blijkt dat er in ons land 1,3 miljoen werknemers met één of meer "slapende" contracten zijn. Hoeveel kapitaal die vertegenwoordigen, is niet bekend.