Tesla sluit productie in Vlaanderen niet uit

De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla sluit op termijn een productiesite voor wagens of batterijpacks in Vlaanderen niet uit. Dat heeft Teslatopman Elon Musk vrijdagochtend gezegd na afloop van een ontmoeting met de Vlaamse regering. "We hebben momenteel nog veel capaciteit in onze fabriek in Californië, maar op termijn gaan we uiteraard de mogelijkheden bekijken voor lokale productie in Europa", aldus Musk. Vlaanderen zit volgens de Tesla-topman dan "zeker in de top 5" van potentiële vestigingsplaatsen in Europa.

Musk zei "erg onder de indruk" te zijn van hoe de Vlaamse regering zich verdiept heeft in de materie van elektrisch en autonoom rijden en hernieuwbare energie. "Opvallend beter dan het geval is in de meeste grote landen."

De Teslatopman kwam ook nog even terug op het milieuschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen. "Wat dit schandaal vooral aantoont, is dat de limiet bereikt is in de ontwikkeling van benzine- en dieselmotoren. Veel vooruitgang is er niet meer mogelijk met fossiele brandstoffen."

100.000 groene wagens tegen 2020

Vlaams minister-president Geert Bourgeois sprak van "een zeer interessante ontmoeting" met Musk. "We hebben ideeën uitgewisseld en de troeven van Vlaanderen en de Antwerpse haven duidelijk gemaakt. Ook onze 'visie 2050', de Vlaamse langetermijnstrategie voor duurzame ontwikkeling, kwam aan bod."

Vlaams viceminister-president en minister van Energie Annemie Turtelboom benadrukte dan weer dat Vlaanderen in 2020 liefst 100.000 groene wagens wil zien rondrijden. "Vandaag zijn dat er nog maar 3.000", klinkt het. Vlaanderen wil daarbij vooral inzetten op elektrische wagens.

Rondreis door Europa

Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie, hamerde op de samenwerkingsmogelijkheden tussen de Vlaamse onderzoekscentra en autobouwers als Tesla. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zei vrijdagochtend dat Vlaanderen aan de leiding staat wanneer het aankomt op autonoom rijdende bussen. Hij verwees daarbij naar het project op Brussels Airport.

Na de vergadering met de Vlaamse regering is vrijdag ook nog een ontmoeting met de koning gepland. Daarna trekt Musk naar Antwerpen, waar hij een ontmoeting heeft met burgemeester Bart De Wever. Samen zullen ze in een Tesla naar de Antwerpse haven rijden, waar ook nog gesprekken op het programma staan. De bezoeken kaderen in de reis die Musk momenteel onderneemt door Europa.