Regering wil Audi met 100 miljoen steunen

De federale regering heeft een steunpakket ter waarde van honderd miljoen euro uitgewerkt om het nieuwe elektrische model van Audi naar de fabriek in Vorst te halen. Dat heeft minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) bevestigt aan De Tijd. Het is nu wachten op de beslissing van Audi.

De autofabriek Audi Brussels is in de running om vanaf 2018 het nieuwe elektrische model van Audi te bouwen, nadat de productiecyclus van haar huidige model, de A1, afloopt. De steun van de regering gaat voor het overgrote deel om maatregelen uit de tax shift, zoals de verminderde werkgeversbijdrage en de indexsprong. Ook de bestaand fiscale gunstregimes voor ploegenarbeid zitten in het pakket.

De fabriek zou ook kunnen genieten van een belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling en een octrooiaftrek als de autobouwer beslist om bijkomende onderzoeksinspanningen naar België te herlokaliseren. Het steunpakket van de federale regering is bijna drie keer zo groot als dat van de regionale regeringen samen, honderd miljoen tegenover 35 miljoen.