Moslims vieren vandaag Offerfeest

Moslims overal ter wereld vieren vandaag  het Offerfeest. Dat is het tweede belangrijkste feest in de islam, na het Suikerfeest. Typisch is dat voor het feest een dier geslacht wordt. Rond dat onverdoofd slachten is de afgelopen maanden heel wat te doen geweest in ons land.

Het Offerfeest wordt ook wel slachtfeest, feest van Ibrahim of grote feest genoemd. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de tiende dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender, ook wel de maand waarin moslims op bedevaart gaan naar Mekka. Het feest is ter nagedachtenis van de profeet Ibrahim.

Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap. Dat kan ook een geit, koe, os, buffel of kameel zijn. Vervolgens wordt het vlees in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen. De slachter moet een moslim en bekwaam zijn. Het dier moet ook ritueel, en dus onverdoofd, geslacht worden. 

Net daarrond is de afgelopen maanden heel wat te doen geweest. Kort na zijn aantreden als Vlaams minister van Dierenwelzijn kondigde Ben Weyts (N-VA) aan dat er een einde moest komen aan onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Na een overgangsperiode werd de regelgeving eerder dit jaar van kracht. Ritueel slachten is sindsdien enkel nog mogelijk in erkende slachthuizen. In de weken die volgden op de beslissing klonk uit verschillende hoeken kritiek op de nieuwe regelgeving, die overhaast zou zijn ingevoerd en voor een tekort aan capaciteit en voor chaos zou zorgen.