1 op 6 cafes negeert rookverbod

Van de 3.000 controles op het rookverbod in cafés die de FOD Volksgezondheid in de eerste helft van dit jaar heeft uitgevoerd, bleek zestien procent of één op de zes cafés in overtreding. "Dat is minder dan de voorbije jaren. Maar de daling gaat veel te traag", zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid, in de kranten van Mediahuis.

Het rookverbod in cafés werd in 2011 van kracht. Maar in heel wat cafés is er nu nog steeds geen verschil met de periode vóór het rookverbod. En dat ligt niet aan te lichte straffen. Van den Meerssche: "Op het einde van vorige legislatuur zijn de straffen verzwaard. Van maximum 1.600 euro boete naar 5.000 euro boete en de mogelijkheid om een café gedurende zes maanden te sluiten". 

Volgens Van den Meerssche zijn er zaken die al verschillende keren geverbaliseerd zijn. De inspectiedienst werkt nog altijd met anonieme controleurs. En die worden vaak geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld. Ook het aantal controles is nauwelijks verminderd: het schommelt jaarlijks rond de 5.000. Hij legt een grote verantwoordelijkheid bij de horecafederatie. "Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen erkent dat roken in cafés niet mag, maar toont begrip voor de overtredingen omdat de horeca het financieel al zo lastig heeft. Dat kan niet".