Uitgaan in Leuven? Dit zijn de basisregels

In Leuven is woensdag een campagne gelanceerd tegen alcoholmisbruik. Initiatiefnemers zijn de stad Leuven, de KU Leuven, de politie, de studentenorganisatie LOKO en de horeca. Na de campagne met betrekking tot gehoorschade enkele maanden geleden is dit de tweede Barcode-campagne op initiatief van de horeca waarmee ze wil sensibiliseren rond een aantal basisregels bij het uitgaan. Er zijn nog campagnes op komst rond discriminatie, agressie, drugs, nachtlawaai...

Uit een bevraging die in 2013 aan Vlaamse universiteiten werd georganiseerd, in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol en andere Drugs (VAD), blijkt volgens Rik Gosselink, vice-rector van de KU Leuven, dat ongeveer de helft van de studenten die alcohol drinken als gevolg hiervan risico lopen op gezondheids-, sociale of maatschappelijke problemen. Een kwart van de studenten doet minstens één keer per maand aan binge drinking.

Er zijn volgens Jean-Paul Mouchaers, korpschef van de Leuvense politie, evenwel aanwijzingen dat het de goede richting uitgaat. De eerste acht maanden van dit jaar werden in Leuven 19,8 en 7,5 procent procent minder feiten geregistreerd van vandalisme en geluidsoverlast, overtredingen die vaak samenhangen met alcoholmisbruik.

Om cafégangers te waarschuwen voor alcoholmisbruik worden er in alle cafés ludieke bierkaartjes, flyers en affiches verspreid met teksten zoals "drinken is geen olympische discipline waar er medailles worden uitgereikt op het einde van de avond, drink voor de gezelligheid, niet voor de sport". Café-personeel, fakbarmedewerkers en studenten die de campagne onderschrijven krijgen een Responsible-bandje om aan te geven dat ze zich verantwoordelijk gedragen en zorgzaam opstellen ten aanzien van medestudenten die te veel drinken.

Op de twee 'Studenten Welkoms' zullen wagens staan met alcoholvrije mocktails. De nieuwe studentenagent zal de aula's van alle eerstejaars bezoeken om de campagne voor te stellen. LOKO organiseert tot slot op 14 oktober een debat over de problematiek.