Lampiris: "Er dreigt nieuw stroomtekort"

Er is dinsdag sprake van een nijpende situatie op de elektriciteitsmarkt. Dat zegt Tom Van de Cruys, ceo van energieleverancier Lampiris. Een combinatie van weinig zon en wind, het uitvallen van kerncentrale Tihange 1 en werken op het net zorgen voor een nijpende situatie op het net, aldus Van de Cruys, die spreekt over "paniek" op de markt.

Lampiris bereidt zich voor om tussen 14.00 en 15.00 uur een sms te sturen naar zijn klanten om eventueel minder te verbruiken. "De sms staat klaar, maar we hebben hem nog niet verstuurd", aldus Van de Cruys.

Volgens de ceo heeft Elia dinsdag de R3DP-reserves geactiveerd. Dat zijn kleine eenheden, zoals dieselmotoren bij bedrijven, die Elia voor enkele uren kan inschakelen. "Dat is een soort voorloper van het afschakelplan", aldus Van de Cruys. "Er moet maar één bijkomend iets gebeuren, een geval van Murphy, en het afschakelplan moet in werking worden gesteld", stelt hij.

Dinsdagnamiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur wordt opnieuw een moeilijk moment, verwacht Lampiris. Topman Van de Cruys spreekt over paniek. Hij wijst op de recordprijzen die op stroombeurs Belpex worden betaald voor elektriciteit, tien maal zoveel als anders.

Elia: "Geen reden tot ongerustheid"

Er is momenteel 'krapte' op de elektriciteitsmarkt, maar er is geen reden tot ongerustheid. Dat verzekert Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Elia heeft dinsdagochtend de tertiaire reserves aangesproken, bevestigt Elia. "De situatie is onder controle. Er is geen reden tot ongerustheid. We hebben nog bijkomende mogelijkheden", verzekert de Elia-woordvoerster