75% biggen besmet met resistente bacterie

Bijna drie kwart van de jonge biggen in België is drager van een resistente E.coli-bacterie. Dat blijkt uit het doctoraat dat Bénédicte Callens vandaag aan de UGent verdedigt, zo melden de kranten van Mediahuis.

De varkens krijgen gemiddeld op 20 procent van hun levensdagen antibiotica, ook al zijn ze niet per se ziek. Het gevolg van dat overmatige antibioticagebruik is dat veel varkens drager zijn van resistente bacteriën. Callens vond zelfs bij de overgrote meerderheid van de pasgeboren biggen E.coli-bacteriën die resistent zijn aan één of meer antibiotica. Slechts bij 26,3 procent van de biggen was dat niet het geval."De biggen krijgen de resistente bacteriën over van de moederdieren. De zeugen zijn zo een reservoir voor de bacteriën", aldus Callens.

Volgens professor Jeroen Dewulf (UGent), een van Callens' promotoren, is de resistentie niet alleen voor de dieren risicovol. "De resistente bacteriën kunnen onder meer via mest in het milieu belanden en langs deze weg op groenten terechtkomen. Dan worden resistente bacteriën ook voor ons mensen gevaarlijk."