Dossier Vluchtelingencrisis

Extra tenten in Maximiliaanpark

In het Brusselse Maximiliaanpark moesten zaterdag extra tenten worden opgetrokken om nieuwe asielzoekers op te vangen, zo meldt Elodie Franckart van het Burgerplatform ter ondersteuning van de vluchtelingen. Volgens haar kamperen er momenteel 400 tot 500 mensen in het park.

De maatregel werd onder meer genomen omdat de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dit weekend gesloten blijven, zegt Franckart. "Het WTC III-gebouw biedt enkel opvang aan mensen die een biljet van de Dienst Vreemdelingenzaken ontvangen hebben. Voor de mensen die dit weekend toekomen, is dat dus geen oplossing."

Dat er niet meer asielzoekers gebruik maken van de pre-opvang in het WTC III-gebouw, kan volgens Franckart ook verklaard worden door de tijd die in beslag wordt genomen door de nodige controles. Daardoor ontstaan er wachtrijen, die ontmoedigend werken. Ook het feit dat het om ongemengde slaapzalen gaat, speelt volgens haar een rol. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben iets minder dan 300 mensen de pre-opvang in het WTC III-gebouw benut. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zijn het op drie vrouwen na allemaal alleenstaande mannen die voor de pre-opvang kiezen.