Kerncentrale Tihange 1 ligt stil

De kerncentrale Tihange 1 ligt sinds gisteravond stil. Een automatische noodprocedure trad in werking na een technisch defect aan een watervoedingspomp van een stoomgenerator, buiten het nucleaire gedeelte dus. Volgens de woordvoerster van Electrabel is de procedure niet abnormaal en is er geen gevaar voor het milieu of de bevolking.

"Rond 22.30 uur gisterenavond trad er een technisch defect op. Op dat moment start er een automatische procedure", legt Geetha Keyaert van Electrabel uit. Het is nog niet duidelijk hoe lang de reactor zal stilliggen: "Onze mensen zijn meteen aan de slag gegaan en onderzoeken wat de oorzaak is. Ze proberen het zo snel mogelijk in orde te brengen." Nog volgens de energieproducent hoeven de klanten van Electrabel zich geen zorgen te maken, er is voldoende capaciteit.

De kernreactor was nog maar één dag weer operatief, na een gepland onderhoud dat eind juni begon. Op dit moment draait enkel Tihange 3, aangezien Tihange 2, de zogenoemde 'scheurtjesreactor', tot november stil ligt.