Krijgt piratenkoning maximumstraf?

Op het proces over de kaping van de Pompei heeft het openbaar ministerie bij verstek de maximumstraf gevorderd voor Mohamed Abdi Hassan. De Somalische piratenkoning kan in principe tot twintig jaar cel krijgen. Mohamed Moalin Aden riskeert vijftien jaar cel als leider van een criminele organisatie. Opvallend genoeg vroeg de procureur om hem vrij te spreken voor de kaping van de Pompei.

Op 18 april 2009 werd de Belgische steenstorter Pompei in de Indische Oceaan gekaapt door Somalische piraten. De gijzeling duurde ruim 70 dagen, tot een losgeld van ongeveer twee miljoen euro was betaald. Met een fictief filmproject wist het federaal parket de organisator van de kaping en een kompaan naar België te lokken.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, wordt door de onderzoekers gezien als de grote man achter heel wat kapingen. "Hij is als massagijzelaar verantwoordelijk voor het jarenlang slaan, schoppen, bedreigen en zelfs laten vermoorden van mensen. Hij is een gangster van de ergste soort", aldus Marianne Capelle. Het OM vorderde voor hem de maximumstraf. Voor gijzeling kan die straf oplopen tot twintig jaar cel. Bij een eventuele herkwalificatie naar gijzeling met foltering zou dit volgens de procureur zelfs dertig jaar kunnen zijn. Het is niet duidelijk of dit effectief het geval is.

Ook Mohamed Moalin Aden, bijgenaamd Tiiceey, werd vervolgd voor de kaping van de Pompei. Na twee jaar onderzoek kondigde het OM op de zitting plots aan dat ze hiervoor de vrijspraak vraagt. "Ik kan niet bewijzen dat Tiiceey mededader is van de kaping van de Pompei, ik ben daar eerlijk in. Uw rechtbank beslist, maar dat is mijn visie." Voor het leiderschap van een criminele organisatie vorderde federaal procureur Marianne Capelle een gevangenisstraf van vijftienjaar. De verdediging reageerde verbaasd op de vordering van het OM.